Vad är SEO?

SEO, eller sökmotoroptimering, är en teknik som syftar till att förbättra en webbplatsens synlighet och position i sökmotorer som Google. Genom att optimera sin webbplats för sökmotorer kan man öka möjligheterna att hamna högt upp i sökresultaten när användare söker efter relaterade sökord. Detta kan öka trafiken till webbplatsen och förbättra försäljningen eller möjligheterna att nå sina mål.

Det finns många olika saker som kan påverka en webbplats placering i sökresultaten, och det finns ingen exakt formel för hur man ska gå tillväga för att optimera sin webbplats. Men det finns viktigt att tänka på några grundläggande faktorer:

 1. Innehåll: Sökmotorer vill leverera relevant och unikt innehåll till sina användare. Det är därför viktigt att ha bra och gediget innehåll på sin webbplats som handlar om det man vill ranka för.
 2. Nyckelord: Det är viktigt att använda relevanta nyckelord i innehållet, så att sökmotorer kan förstå vad webbplatsen handlar om. Det är också bra att använda nyckelord i metataggar, som titel och beskrivning, så att sökmotorer kan förstå vad webbplatsen handlar om på ett övergripande plan.
 3. Länkar: Länkar från andra webbplatser till din egen kan hjälpa till att öka din webbplats synlighet i sökmotorer. Detta kallas för “länkbyggande” och kan vara en viktig del av en SEO-strategi. Det är dock viktigt att få länkar från webbplatser som är relevanta för din egen webbplats och som har hög kvalitet.
 4. Webbplatsstruktur: En bra webbplatsstruktur kan hjälpa sökmotorer att lättare förstå vad webbplatsen handlar om och vilka sidor som hör ihop. Det är därför bra att använda klara och logiska URL:er och att använda en sitemap.
 5. Mobilvänlighet: Eftersom många använder sökmotorer via sin mobiltelefon är det viktigt att webbplatsen är

   mobilvänlig det vill säga att den fungerar bra och är lätt att använda på mobila enheter. Google har också börjat sätta mer vikt vid hur väl en webbplats fungerar på mobila enheter i sina sökresultat, så det är viktigt att ha detta i åtanke.

Det finns många andra faktorer som också kan påverka hur bra en webbplats rankar i sökmotorer, såsom hastigheten på sidladdningen, hur lätt det är att navigera på webbplatsen och hur bra den fungerar för användare med olika funktionsnedsättningar.

SEO är en ständigt föränderlig strategi, eftersom sökmotorer ständigt uppdaterar sina algoritmer och hur de bedömer webbplatser. Det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som gäller för att kunna optimera sin webbplats på bästa sätt. Det finns också många olika verktyg och tjänster som kan hjälpa till med att förbättra sin webbplats för sökmotorer, så det kan vara bra att utforska dessa alternativ.

Att arbeta med SEO kan vara en tid- och resurskrävande process, men det kan också ge stora belöningar i form av ökad trafik och försäljning. Genom att följa dessa grundläggande riktlinjer och hålla sig uppdaterad om vad som gäller kan man optimera sin webbplats på bästa sätt och nå sina mål.

Vad är SEO 2023?

Även om du inte har för avsikt att själv bli expert på SEO kan det vara bra att förstå vad detta är. När du låter oss sköta din marknadsföring online ska du veta att vi är fullt insatta i vad som krävs. SEO står för Search Engine Optimization, det vill säga sökmotoroptimering på svenska.

Optimeringen går ut på att din sajt eller webbutik optimeras för att ses av sökmotorerna som ett bra val då de ska presentera sökresultat för folk som skriver in sökord och frågor. Om din sajt anses vara den som ger bäst information och stöd kommer den att landa högst upp i sökresultaten. Då får du en massa gratis trafik som sedan kan konverteras till kontakt och säljtillfällen.

SEO är alltså arbetet mot att lyckas med sökmotorerna och då främst Google. Det här är ett arbete som kräver flera moment och dessa kan vi allt om. Du behöver inte lära dig mer om nyckelord, innehåll och länkar när du låter oss ta hand om ditt SEO arbete

Vad är SEO

Hur fungerar sökmotorerna?

Det är viktigt att förstå att sökmotorerna en gång utvecklades för att hjälpa folk att hitta det de söker efter. Anledningen till att Google och Yahoo blev så stora och slog ut andra mindre söktjänster var att de mycket tidigt visade sig vara väldigt bra på detta.

Numera kanske många väljer Google för att söka information eller saker som de vill handla av ren vana. Men en gång i tiden befäste sig Google som den främsta söktjänsten online helt enkelt för att de lyckades pricka in bästa sajterna för varje sökning.

Det hela fungerar i grund och botten på så vis att sökmotorerna går igenom de sajter som finns online. De tar en titt på vilka ord och uttryck som förekommer för att komma fram till vad

hemsidan handlar om. De ser också på kvalitet på innehåll för att undersöka om sajten erbjuder hög kvalitet och information eller produkter och tjänster som verkligen kommer att hjälpa den som söker.

Sökmotorer tar också en titt på om sajterna rekommenderas av andra. Det här mäts i länkar. Om andra sajter, vanliga hemsidor, forum och mer, pekar mot en viss sajt inom ett visst område anses det vara röster för att det här är en bra källa. Det här är anledningen till att länkarna till din hemsida är så viktiga.

Hur fungerar sökmotorerna?

Hur ser grunden för lyckad SEO ut?

Det går att beskriva grunden för lyckad SEO i två huvudsteg:

 • SEO-vänligt innehåll på sajten
 • För att Google och andra sökmotorer ska förstå vad din sajt handlar om måste den ha ett innehåll som visar detta. Det är detta som kallas för SEO-vänligt innehåll. Det betyder bland annat att du måste:
 • Ha med relevanta nyckelord och söktermer som till exempel “vitaminer” och ”handla vitaminer online”
 • Innehåll som ger något, det vill säga seriös information och inte bara en massa svammel
 • Relevant media i form av bilder, videos och ljudfiler som förstärker texter så att den som besöker lättare kan ta till sig innehållet
 • Länkar till sajten
 • Använd rätt SEO verktyg för att kontrollera hemsidan

Vi har ju redan nämnt att länkarna till sajten ses av Google som en form av röster för att den ger ett vettigt och bra innehåll och därmed är värd en fin position i sökresultaten. SEO innebär alltså att dessa länkar måste skapas på olika sätt.

Det finns lite olika vägar till länkar. Du kan till exempel skapa ett så bra innehåll att folk på ett helt naturligt sätt länkar till dig. Det är den bästa formen av länk. Det går också att inleda samarbeten där värdefulla och relevanta länkar skapas. Det kan vi hjälpa dig med!

Även om dessa två grundstenar kan verka ganska självklara och enkla kräver de en hel del kunskap. Det gäller till exempel att förstå hur man ska forma innehållet på sajten så att det är attraktivt för läsare såväl som för sökmotorernas robotar.

Innehåll som är SEO-vänligt har:

· Rätt nyckelord och nyckelordsdensitet

· God styckesindelning

· Viktiga effekter som gör det lättare att läsa och förstå som punktlistor och fet stil

Vi har lång erfarenhet av att skapa SEO-vänligt innehåll som fungerar på rätt sätt. Det beaktar både att sajten måste synas av robotar och väljas ut till toppen av sökresultaten och att de som surfar in faktiskt måste uppleva att de vill ta kontakt eller köpa.

På samma sätt förstår vi hur det går att skapa länkar som erbjuder hög kvalitet. Vi undviker metoder som kan ifrågasättas och ibland till och med leda till straff från sökmotorerna. Istället jobbar vi med relevans, hög kvalitet och säker innovation.

Vad är nyckelord?

Nyckelorden är viktiga både för innehållet på din hemsida och för din länkning. Det är med dessa ord och uttryck som du visar vad din sajt handlar om. Det kan till exempel vara “skor”, ”sulor” och ”skobutik online” för webbutiken som säljer skor. Eller ”leksaker”, ”lego”, ”lekstuga” för en leksaksbutik.

Olika nyckelord har olika många sökningar och en varierande konkurrens. Målet är att hitta orden som har gott om sökningar men inte så tuff konkurrens. Den här typen av ord är lättare att ge sig på för snabbare resultat. Det är en konst att hitta uttrycken som har denna kombination av många sökningar men låg konkurrens. Vi vet hur du finner just dessa nyckelord!

Något du ofta kommer att stöta på då du läser om SEO online är uttrycken onpage och offpage SEO. Det här är i grund och botten det som vi har beskrivit här ovan. Onpage SEO är arbetet du pysslar med på din hemsida. Det är innehållet, intern länkning, media och smarta funktioner för enkel kontakt och köp.

Offpage SEO är den SEO som pågår på andra sajter, i huvudsak länkar. Allt det du gör på andra sajter för att få fler att komma till din sajt är offpage SEO. Det här är det arbete som stöder ditt onpage SEO arbete och det måste vara med i ekvationen för att du ska lyckas online

Organisk SEO eller betalda annonser?

Nu har vi mest fokuserat på den delen av SEO arbetet som handlar om den organiska söktrafiken som är gratis. Organisk SEO är den som jobbar mot att få goda placeringar i de organiska sökresultaten. Det här är platser som du inte kan köpa.

För att få en god position i de organiska sökresultaten måste du bevisa för Google att din sajt förtjänar att finnas där. Det gör du med de metoder som vi har beskrivit ovan. Det här kan ta tid och det särskilt om du gör jobbet själv och inte riktigt förstår hur innehåll och länkar ska skapas.

Det går mycket snabbare att jobba med betalda annonser. Dessa ser du ovanför och omkring sökresultaten. Annonserna kan också finnas i artiklar, i forum och på andra platser online där Google Ads kan förekomma.

Systemet är utvecklat för att känna av när det blir relevant med en viss typ av annons. Du betalar för att synas på olika sätt. Med Google Ads får du betala för varje klick på din annons. Detta oavsett om klicket sedan leder till en försäljning eller inte.

Beroende på bransch och hur många som tävlar om att få synas i annonser med det utvalda nyckelordet kan det kosta mer eller mindre med klicken. Här gäller det att förstå värdet av annonsen. Om du till exempel inser att du med 100 kronor får in ett värde på flera tusen kronor varje månad är det ju värt att betala även för alla klick som inte leder till något.

Vad är SEO

Varför ska du använda dig av SEO?

Om det är viktigt för dig att synas online och få fler besökare till din hemsida behöver du jobba med SEO. Det här kan du inte komma undan. Det är i stort sett omöjligt att bara bygga en hemsida och sedan få en massa trafik.

Det är inte bara webbutiker som säljer något som behöver SEO för mer trafik. Det kan ju vara så att du driver en sajt med ett otroligt viktigt budskap. För att nå ut med budskapet till rätt målgrupp behöver du få sökmotorerna att upptäcka din hemsida.

Det kan du göra med den organiska SEOn såväl som med annonser som du betalar för. Vi är experter på både och. Vi kan hjälpa dig att på kortast möjliga tid få trafiken som du vill ha, oavsett varför du vill ha den. Det är varför du ska använda dig av SEO i ett nötskal!

Ska du sköta din SEO själv eller låta proffsen hjälpa dig?

Om du tycker att det är väldigt kul med marknadsföring online kanske du vill jobba med din SEO själv. Fast du bör inse att det finns mycket att lära. Vill du lyckas med dina projekt online snabbare är det väl värt att betala för hjälpen.

När du kontaktar oss kan du välja vissa bitar som du vill få hjälp med eller hela paketet. Vi skräddarsyr våra SEO tjänster till dina behov. Både vad gäller dina mål online och ditt behov av att göra vissa saker själv.

För dig som inte vill syssla med SEO själv tar vi hand om precis allting. Du talar om vad målet är och vi jobbar intensivt med att nå det med rätt metoder och kostnadseffektiva lösningar. Kontakta oss gärna idag för att få veta mer om hur vi jobbar och vad vi kan göra för dig och din sajt!

Optimeringen går ut på att din sajt eller webbutik optimeras för att ses av sökmotorerna som ett bra val då de ska presentera sökresultat för folk som skriver in sökord och frågor. Om din sajt anses vara den som ger bäst information och stöd kommer den att landa högst upp i sökresultaten. Då får du en massa gratis trafik som sedan kan konverteras till kontakt och säljtillfällen.

SEO är alltså arbetet mot att lyckas med sökmotorerna och då främst Google. Det här är ett arbete som kräver flera moment och dessa kan vi allt om. Du behöver inte lära dig mer om nyckelord, innehåll och länkar när du låter oss ta hand om ditt SEO arbete